логотип CatBent

Черкаське родовище бентоніту

Черкаське родовище бентонітових глин розташоване в Лисянському районі Черкаської області. Воно було відкрите в 1954 році, детально розвідане в 1958–1960 роках, розробляється з 1974 року відкритим способом. З 2004 року впроваджено принцип селективної вибірки глини, що дозволяє суттєво підвищити якість продукції. Пропонується надати родовищу статус геологічної пам’ятки регіонального значення. Є найбільшим в Європі, та одним з найбільших у світі.
Воно склалається з 3-х ділянок: Дашуківської, Ріпкинської та Босівської, а його загальна площа перевищує 643 квадратних кілометра. Саме бентонітовий кар’єр має площу 16 гектарів. Він розмістився на Дашуківській ділянці. Його геологічні запаси оцінюються в 10 мільярдів тон, а глини залягають на глибині від 10 до 40 метрів.
Розробкою родовища займається приватне акціонерне товариство “Дашуківські бентоніти”, що розташоване за адресою: Черкаська область, Лисянський район, с. Дашуківка, вулиця Залізнична 6.
Слід зазначити, що бентонітові глини з даного родовища використовувались для ліквідації наслідків після аварії на Чорнобильській атомній електро станції.

Місцезнаходження

Галерея

Предыдущая
Следующая